Fysio Capelle

Article

Deze post delen

Update uit de wetenschap: ParkinsonNetzorgverleners verminderen complicaties bij parkinson

Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gespecialiseerde fysiotherapie effectiever is in het verminderen van deze symptomen dan algemene fysiotherapie. Gespecialiseerde fysiotherapie wordt geleverd door fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij ParkinsonNet. In deze nieuwe studie onderzochten wij als onderzoekers van het Radboudumc of behandeling door andere gespecialiseerde aanverwante gezondheidsdisciplines, zoals ergotherapeuten en spraak- en taaltherapeuten, een vergelijkbaar positief effect heeft op de symptomen van parkinson. We onderzochten ook of behandeling door meerdere gespecialiseerde zorgverleners uit verschillende disciplines betere resultaten opleverde dan behandeling door één gespecialiseerd discipline. Ten slotte onderzochten we de impact van bepaalde gespecialiseerde gezondheidsdisciplines op bepaalde complicaties van de ziekte van Parkinson.

We gebruikten de data van ongeveer drie jaar follow-up over een studiepopulatie van meer dan 51.000 personen met de ziekte van Parkinson, en ontdekten dat degenen die gespecialiseerde fysiotherapie en ergotherapie hadden gekregen minder complicaties van de ziekte ervoeren dan degenen die waren behandeld door algemene zorgverleners. Gespecialiseerde spraak- en taaltherapie bleek ook positieve effecten te hebben, maar deze associatie was niet zo sterk als voor de andere twee disciplines.

Belangrijk is dat we ontdekten dat de combinatie van gespecialiseerde fysiotherapie en ergotherapie extra voordelen opleverde voor mensen met parkinson. Gespecialiseerde ergotherapie bleek geassocieerd te zijn met de preventie van orthopedische blessures, terwijl gespecialiseerde spraak- en taaltherapie longontsteking kan voorkomen. De resultaten van deze studie wijzen op het belang van gespecialiseerde behandelingen voor personen met de ziekte van Parkinson.

Het artikel staat hier: http://doi.org/10.1002/mds.29274