Fysio Capelle

Article

Deze post delen

Nieuwsbericht: Vanaf 27 augustus werken eerstelijnsfysio’s voor nop

Fysio’s in een eerstelijnspraktijk verdienen gemiddeld twee derde van het salaris van een fysio die ergens anders in de zorg werkt. Als je dit per jaar zou bekijken, verdient de fysio om de hoek de laatste vier maanden van het jaar, vanaf 27 augustus, geen salaris meer.

Werkgevers willen wel meer betalen, maar kunnen dat meestal gewoonweg niet. Het geld hiervoor ontbreekt. De tarieven zijn te laag om een cao af te spreken voor de eerstelijnsfysiotherapie waarin de arbeidsvoorwaarden gelijk zijn aan die van fysio’s die op een andere plek in de zorg werken.

In totaal maakt fysiotherapie 1,0% uit van de totale zorguitgaven. Met 0,3% erbij geven we de fysiotherapeuten weer toekomst. Zodat elk jaar 4 miljoen Nederlanders de fysio kunnen blijven bezoeken.

Fysiotherapeuten in de eerstelijn:
verdienen twee derde van het salaris van fysio-collega’s die ergens anders in de zorg werken*;
werken gemiddeld 3,6 uur in de week onbetaald*;
krijgen drie keer minder pensioen*;
houden van hun beroep, maar toch verliet in 2023 11%, meer dan 4000 fysio’s, het vak*.
En dat moet anders!

Vanaf 27 augustus werkt de eerstelijnsfysiotherapeut voor nop
Fysio’s in een eerstelijnspraktijk verdienen gemiddeld 65% van het salaris van een fysio die ergens anders in de zorg werkt. Als je dit per jaar zou bekijken, verdient de fysio om de hoek de laatste vier maanden van het jaar, vanaf 27 augustus, geen salaris meer. “De salariskloof is niet uit te leggen, want fysiotherapeuten zijn allemaal hbo-geschoold en doen hetzelfde werk”, zegt Bob van Ravensberg, voorzitter van Fysiovakbond FDV.  “Daarom vragen we extra aandacht voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden”. 

Van Ravensberg vervolgt: “Veel fysio’s hebben bewust voor de eerstelijn gekozen en zijn trots op hun werk. Toch overweegt twee derde de eerstelijn te verlaten. Ze komen moeilijk rond, moeten zelf hun pensioen betalen en doen deels onbetaalde werkzaamheden. In verband met het ontbreken van goede arbeidsvoorwaarden en toekomstperspectief – de laatste cao dateert van twintig jaar geleden –  maakten vorig jaar ruim 4.000 fysiotherapeuten de overstap naar sectoren waar de arbeidsvoorwaarden wel goed zijn geregeld. “Als Fysiovakbond FDV kunnen we dit niet stoppen, zolang er geen zicht is op betere arbeidsvoorwaarden”, geeft Van Ravensberg aan. 

Cao is noodzaak
Om de uitstroom tegen te gaan moet er een goede cao komen. Zo kunnen de ruim vier miljoen Nederlanders die jaarlijks een fysiotherapeut bezoeken, blijven rekenen op de fysiotherapeut in hun buurt. “Helaas zorgden de te lage tarieven van zorgverzekeraars er vorig jaar voor dat de afspraken die we met werkgeversorganisatie WVF overeenkwamen, niet in een cao omgezet konden worden”, zegt Van Ravensberg. “Het moet weer aantrekkelijk worden voor de fysiotherapeut om in de eerstelijn te werken. En te blijven werken. Vandaar dat we blijven hameren op een goede, nieuwe cao die rechtdoet aan het werk van eerstelijnsfysio’s.”

Steun jouw fysiotherapeut: deel deze actie!
Draag jij de fysiotherapie een warm hart toe? Vind jij ook dat de fysiotherapie bij jou om de hoek een betere toekomst verdient? Deel deze actie dan, bijvoorbeeld op social media. Je kunt daarvoor een van onderstaande berichten gratis gebruiken. Of je kunt een van de berichten op onze sociale mediakanalen reposten.

Hashtag nodig? Gebruik #fysioswerkenvoornop.

https://fysiovakbond.nl/nop/